NAGYBOLDOGASSZONY RÓMAI KATOLIKUS GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

Riport a SONLINE Somogy megyei hírportálon

Fényképek itt megtekinthetőek!

A Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány szervezésében 2022 október 27-én 12-órától a püspökség nagytermében

Az előadáson az alábbi osztályok vesznek részt:
12.A, 12.B,  11.B, 10.a emelt töri csoport

A 11. és 12. évfolyamos diákok benyomásai az előadásról:

  • Október 27.-én abban a lehetőségben volt részünk, hogy végig nézhettük a Gulág Alapítvány monodrámáját. A körülbelül 2 órás darab bemutatta egy túlélő történetét. Nagyné Pintér Jolán az alapítvány elnökének édesanyja egy volt a 700 000 magyar ember közül, akiket a Szovjetunióba elhurcoltak a munkatáborokba. A táborokban a sztálini politika ellenzőit, hadifoglyokat és ártatlan embereket mondvacsinált ürügyekkel megvádolva a szinte túlélhetetlen szerbiai, lengyelországi, kazahsztáni  és más országokban létrehozott munkatáborokba zártak. Az előadásban Sztankay Orsolya színművész előadta az akkor még csak 17 éves Rohr Magdolna életét. A műből megtudhattuk, hogy Magdolna 17.-dik életévét már egy Gulág munkatáborban töltötte be, ahonnan csak 26 éves korában szabadult. A fiatal lány koholt vádak alapján került bíróság elé. Magdolna egyik táborból került a másikba, hol jobb, hol rosszabb körülmények közé. A szovjetek gondoskodtak róla, hogy az elítéltek ne alakíthassanak ki kötődéseket vagy szokják meg a körülményeket. A táborokban 10-12 órán keresztül kemény fizikai munkát kellett végeznie az iszonyú időjárási viszonyoktól függetlenül. A Szibériai táborokban a megfelelő öltözék, táplálék és orvosi ellátás hiányában a rabok gyakran megbetegedtek és teljesen legyengültek, akárcsak Magdolna. A halálozási arány, így, akár a 80%-ot is elért. Csak a Magyarországról elhurcoltak közül 300 000 ember vesztette életét a munkatáborokban és ebből közel 10 000 a Gulág büntető táboraiban. A szabadulás egészen Sztálin haláláig szóba sem jöhetett. A politikai foglyok felszabadítása csak 1954-ben kezdődött meg, azonban ez 1956-ban vált széleskörűvé, amikor is a szovjet vezetés elhatárolódott a sztálinizmustól. A Gulág táborokat 1960-ban ugyan megszűntették, de a politikai megfélemlítés továbbra is megmaradt. Magdolna és a további 400 000 hazatérő, még fél évet várt az ukrajnai Lembergben, hogy hazájuk visszafogadja őket. 1953 decemberében jelentek meg azok a vonatszerelvények, amelyek a túlélőket szállították haza. Ekkora Magdolna már jegyesével Pintér Károllyal és még megnem született lányával tért haza. Dr. Kovács Emőke történész elmagyarázta, hogy a szabadulások után a szovjet hatalom továbbra is rettegésben tartotta a túlélőket. Senki sem beszélhetett arról, hogy mit láttak és mit éltek át száműzetésük alatt. Egészen 1993-ig nem mertek megszólalni az emberek, azonban ekkor Magdolna és további társai létrehozták az egyik első alapítványt. Emléket szerettek volna állítani elhunyt társaiknak és végre elmesélni történeteiket. Budapest belvárosában avatták fel a világon az első emlékművet a Gulág áldozatai számára. Az előadás bemutatta nekünk fiataloknak, hogy milyen is volt a valóság a szovjet hatalom idejében. Ugyan szinte mindenki hallott és tanult már a szovjet munkatáborokról sokkal megrendítőbb volt egy korunkbeli személy életének történetét hallani.

 

  • Nagyon tetszett, hogy egy előadáson keresztül ismerhettük meg a múlt történetét. A megrázó történetet így sokkal személyesebbnek éreztük, jobban bele is tudtuk magunkat élni, így kicsit más oldalról is megismerhettük a történetet.

 

  • Át értékelhettük a dolgokat, megrázó, elgondolkodtató volt. Lenyűgöző volt a színészi játék. Az idős néni személye hitelesítette, különleges és szemléletes volt.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

március 2023

MO
TU
WE
TH
FR
Szo
SU
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Események március

8

No Events
Események március

10

No Events
Események március

11

No Events
Események március

12

No Events
13
14
15
16
17
18
19
Események március

15

No Events
Események március

16

Események március

17

Események március

18

No Events
Események március

19

No Events
20
21
22
23
24
25
26
Események március

20

No Events
Események március

21

Események március

25

No Events
Események március

26

No Events
27
28
29
30
31
1
2
Események március

30

No Events
Események március

31

No Events