NAGYBOLDOGASSZONY RÓMAI KATOLIKUS GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

Polonica Varietas lengyelországi osztálykirándulás

2022. nov. 4. | 0 hozzászólás

Intézményünk 11.a osztálya lengyelországi osztálykiránduláson vett részt 2022. október 24. és 28. között. A kirándulás a Wacław Felczak Alapítvány POLONICA VARIETAS pályázatának elnyerésével valósult meg (WFA/125/30/3/ZA/2022).

Ezúton köszönjük a felejthetetlen élmények biztosítását, a lengyel-magyar barátság elmélyítését az Alapítványank, további sikeres munkát kívánunk!

ÚTI BESZÁMOLÓ

1. nap

Október 24-én 5 órakor indultunk Kaposvárról. Útközben az idegenvezető ismertetőt tartott azoknak a helyeknek a történetéről, melyek mellett elhaladtunk (Budapest, Zólyom, Besztercebánya). A diákok az általuk készített előadással egészítették ki a hallottakat.

Megtekintettük Árva várát. Meghallgattuk a történetét, majd a várban található kiállítási termeket tekintettük meg. 19 órára értünk a szállásra, a vacsora után közösségi programot szerveztünk, melyben a diákok Lengyelországról előzetesen szerzett ismeretekről vettek részt vetélkedőn.

2. nap

Reggel 8:30-kor indultunk a szállásról a wieliczkai sóbányába, ahol 3 órát töltöttünk. A csoport 130 méter mélyre gyalogolt le úgy, hogy az egyes szinteken található, a bányászathoz kapcsolódó termekben megismerkedett a bánya történetével, a bányászok életével, a bányászat nehézségeivel.

Ezt követően indultunk Krakkóba, ahol először a zsidónegyedbe látogattunk el. Itt megtekintettük a zsidó házakat, temetőt, a katolikus bazilikát. Az idegenvezető részletes tájékoztatást adott a negyed kialakulásának történelméről, a II. világháborús, a negyedhez kapcsolódó történelemről.

Ezt követően a krakkói királyi várba látogattunk el, amelynek történelméről az idegenvezető és a diákok tartottak ismertetőt. A legtöbb időt a koronázótemplomban töltöttük, ahol a magyar vonatkozású történelmi személyekhez kapcsolódó helyeken kívül a lengyel történelmi nagyságok sírhelyeit és azok lengyel történelemben betöltött szerepét ismertük meg.

A vár megtekintését követően városi sétára indultunk: a posztócsarnokot, a főtéren található a Mária templomot néztük meg. A templom magyar vonatkozása a híres oltárhoz kapcsolódik. Feltehetően Lőcsei Pál magyar festő (aki Wita Stwos, az oltárkészítő tanítványa volt) alkotása.

A Jagelló Egyetem megtekintésével zártuk a napot, ahol sikerült megtekintenünk 17 órakor a zenés órajátékot.

A vacsora után összegeztük az elmúlt két nap eseményeit. A diákok elmondták, hogy milyen új ismereteket szereztek a tantervi anyaghoz képest. A legtöbb megszólaló a zsidó negyeddel kapcsolatos kérdéseket tett fel, amelynek megválaszolása közben előkészítettük a következő napi auschwitzi látogatást.

3. nap

A délelőttöt Wadowicében töltöttük. A keresztény vallásosság erősítésének, elmélyítésének érdekében meglátogattuk II. János pápa szülőházát, az ott kialakított múzeumot, mely a szent pápa életútját mutatja be. Ezt követően a főtéren lévő Szűz Mária Bazilikát tekintettük meg, ahol megkeresztelték Karol Wojtylát, szentmisén vettünk részt, majd sétát tettünk a városban.

Ezután Auschwitz-Birkenauba indultunk. A buszon felidéztük az előkészítő órán elhangzott ismereteket az antiszemitizmus európai megjelenési formáiról, a középkori pogromokról, a náci Németország által terjesztett zsidóellenességről, zsidó faji törvényekről, a holokausztról. Az idegenvezető tartott ismertetőt a tábor kialakulásáról, majd megtekintettük a barakkokat. A leghosszabb időt a 18-as számúnál töltöttük, mely a Magyarországról elhurcolt zsidók életét, a II. világháború alatti magyar politikai döntéseket, az akkori időszak politikusait- katonai vezetőit mutatja be. Ezt követően a birkenaui tábor életét ismertük meg.

A nap folyamán szerzett ismereteket-tapasztalatokat a vacsorát követően megbeszéltük. A diákokat a haláltáborban látottak mélyen megrázták, ez elősegíti a toleranciára nevelést, ismereteik elmélyülését.

4. nap

Reggel Częstochowaba indultunk. Útközben ismertető hallgattunk meg a Jasna Góra-i kolostor történetéről, arról, hogy hogyan épült, milyen jelentősége van a lengyel történelemben, a lengyelek katolikus érzületének, a nemzeti összetartozásnak hogyan lett a jelképe. Külön hangsúlyoztuk az egyetlen magyar alapítású pálos szerzetesrend jelentőségét a magyar, majd lengyel történelemben. Ott tartózkodásunk alatt megtekintettük a kincstárat, a múzeumot, a bazilikát, ahol a diákok az Irgalmasság rózsafűzért imádkozták el. 13:30-kor a Fekete Madonna ikon ünnepélyes, a hívek előtti bemutatásának voltunk szemtanúi. A kolostor épületeit és kiállításait végig járva ismertük meg Szent II. János Pál pápa látogatásának emlékeit, a szabadtéri oltárt.

A délután folyamán meglátogattuk Bem József szülőházát Tarnówban. Itt a tábornok 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepéről emlékeztünk meg.

A keresztény vallásosság erősítése, elmélyítése valósult meg a mai napon.

5. nap

Hazafelé Besztercebánya központjában álltunk meg, ahol megtekintettük a Várnegyedet, a Szűz Mária Mennybemenetelének tiszteletére szentelt plébániatemplomot. A diákok ismertették a legjelentősebb bányaváros középköri történelmét.

Hazaérkezés előtt a buszon 2 filmet tekintettünk meg: az egyik a magyar-lengyel II. világháborús kapcsolatokat mutatta be, a másik az elmúlt négy nap során megtekintett helyek emlékeit elevenítette fel.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

március 2024

MO
TU
WE
TH
FR
Szo
SU
26
27
28
29
1
2
3
Események február

28

Események február

29

Események március

1

No Events
Események március

2

No Events
Események március

3

No Events
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
Események március

19

Események március

21

No Events
Események március

23

No Events
Események március

24

No Events
25
26
27
28
29
30
31
Események március

26

Események március

28

No Events
Események március

29

No Events
Események március

30

No Events
Események március

31

No Events
1
2
3
4
5
6
7