NAGYBOLDOGASSZONY RÓMAI KATOLIKUS GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

Versmondással és rajzkiállítással tisztelegtek a diákok

 

Petőfi ma is hódít…

 

Egy estém otthon, Dicsőséges nagyurak, Minek nevezzelek?, Három fiú, Európa csendes, újra csendes, Pacsirtaszót hallok megint, Van-e egy marok föld? – néhány cím azon versek közül, amelyeket a kaposvári püspökség dísztermében adtak elő a Nagyboldogasszony Iskolaközpont tanulói szerdán délután, ám volt olyan ötödikes is, aki a János vitéz több helyről válogatott részleteivel érkezett a Petőfi-év alkalmából rendezett versünnepre. A több mint kéttucat diákot hallván, bebizonyosodott: a fiatalok nemcsak kedvelik, hanem többnyire értik is a lánglelkű poéta költeményeit, mi több: szenvedéllyel szavalják strófáit.

A Kalmár Tamás, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze által elnökölt zsűri az 5-6. osztályosok közül Biró Gergőt, illetve Jámbor Jankát jutalmazta 1. helyezéssel. A második Szabari Dóra Viktória lett, a harmadik helyet Luthár Hanga szerezte meg. A 7-8. osztályosok produkciói közül Balassa Bíbor, Rákos Fanni és Horváth Sára versmondása volt a legkiemelkedőbb, így három első díjat adott át a szakértő zsűri. Második helyezett Boros István, a harmadik Pusztai Rita lett. A gimnazisták – Szabó Dániel, Bálizs Izabel és Takács Panka – különdíjjal tértek haza a versünnepről, amelyre diákok alkotta Petőfi portrékból, illetve versillusztrációkból készített, látványos kiállítás hangolta rá a szavalókat. A meghirdetett rajzpályázat résztvevőit szintén díjazták.

Tolnai Mária drámatanár, a zsűri egyik tagja értékelésében úgy a merítést, mint a versek tolmácsolását színes golyócskákhoz hasonlította, amelyek örömet, vidámságot, ám, ahol szükséges volt, elmélyült gondolatokat közvetítettek a hallgatóságnak, és arra biztatta a versmondókat, hogy legyenek kitartóak, pallérozzák továbbra is tudásukat, érzékenységüket, intellektusukat kiváló költőink műveinek olvasásával, előadásával. Kalmár Tamás zsűrielnök summázatában egyebek mellett utalt a Kányádi Sándor által megszólított gyerkőc igazára, miszerint a vers az, amit mondani kell.

Lőrincz Sándor    

Fotó: Pfeifer Patrik

Megjelent a Somogyi Hírlap 2023. április 28-i számában

Fényképek itt megtekinthetőek!

1 hozzászólás

  1. Józsefné Vincze

    Sok szeretettel gratulálok a dijazottaknak és felkészítő tanároknak!! Többek között Jámbor Janka unokámnak is! Köszönöm, hogy feltették a képeket!!

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MO
TU
WE
TH
FR
Szo
SU
29
30
1
2
3
4
5
Események május

1

No Events
Események május

3

Események május

4

No Events
Események május

5

No Events
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Események május

15

Események május

17

No Events
Események május

18

No Events
Események május

19

No Events
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Események május

28

No Events
Események május

30

Események május

31

No Events
Események június

2