NAGYBOLDOGASSZONY RÓMAI KATOLIKUS GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

lengyelországi osztálykirándulás

2023. jún. 26. | 0 hozzászólás

Intézményünk 10.b osztálya lengyelországi osztálykiránduláson vett részt 2023. június 07. és 10. között. A kirándulás a Wacław Felczak Alapítvány POLONICA VARIETAS pályázatának elnyerésével valósult meg (WFA/7/15/3/ZA/2023).

Ezúton köszönjük a felejthetetlen élmények biztosítását, a lengyel-magyar barátság elmélyítését az Alapítványnak, további sikeres munkát kívánunk!

ÚTI BESZÁMOLÓ

  1. nap: Útközben az idegenvezető ismertetőt tartott azoknak a helyeknek a történetéről, melyek mellett elhaladtunk (Budapest, Zólyom, Besztercebánya). A diákok az általuk készített előadással egészítették ki a hallottakat. Megtekintettük Zólyom várát. Meghallgattuk a történetét, majd a várban található kiállítási termeket tekintettük meg. A vacsora után közösségi programot szerveztünk, melyben a diákok a Lengyelországról előzetesen szerzett ismeretit összegeztük. A diákok beszámoltak, hogy milyen új ismereteket szereztek a tantervi anyaghoz képest, közben előkészítettük a következő napi auschwitzi látogatást.

 

  1. nap: Délelőtt Auschwitz-Birkenauba indultunk. A buszon felidézzük az előkészítő órán elhangzott ismereteket az antiszemitizmus európai megjelenési formáiról, a középkori pogromokról, a náci Németország által terjesztett zsidóellenességről, zsidó faji törvényekről, a holokausztról. Lengyelország történelméről, földrajzáról, híres embereiről hallottunk ismertetőt az idegenvezetőtől. Külön megemlékeztünk Bem Józsefről aki a közeli Tarnówban született. A tábornok 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepéről emlékeztünk meg. Auschwitzban az idegenvezető ismertetőt tartott a tábor kialakulásáról, majd megtekintettük a barakkokat. Különös tekintettel a 18-as számút, mely a Magyarországról elhurcolt zsidók életét, a II. világháború alatti magyar politikai döntéseket, az akkori időszak politikusait- katonai vezetőit mutatja be. Ezt követően a birkenaui tábor életét ismertük meg. A délutánt Wadowicében töltöttük. A keresztény vallásosság erősítésének, elmélyítésének érdekében meglátogattuk II. János Pál pápa szülőházát, az ott kialakított múzeumot, mely a szent pápa életútját mutatja be. Ezt követően a főtéren lévő Szűz Mária Bazilikát tekintettük meg, ahol megkeresztelték Karol Wojtylát, majd sétát tettünk a városban. Ezt követően Lengyelország leggyakrabban látogatott zarándokközpontját a Kalwaria Zebrzydowskat látogattuk meg. Úrnapján érkeztünk, a szentségimádásba kapcsolódtunk be. A keresztény vallásosság erősítése, elmélyítése valósul meg ezen a napon, valamint a toleranciára nevelést, ismereteik elmélyülését segítették a nap élményei. A nap folyamán szerzett ismereteket-tapasztalatokat a vacsorát követően megbeszéltük.

 

  1. nap: Látogatás a wieliczkai sóbányába. A csoport az egyes szinteken található, a bányászathoz kapcsolódó termekben megismerkedett a bánya történetével, a bányászok életével, a bányászat nehézségeivel. Ezt követően indulunk Krakkóba, ahol először a zsidónegyedbe látogattunk el. Itt megtekintettük a zsidó házakat, temetőt, a katolikus bazilikát. Az idegenvezető részletes tájékoztatást adott a negyed kialakulásának történelméről, a II. világháborús, a negyedhez kapcsolódó történelemről. Ezt követően a krakkói királyi várba látogattunk el, amelynek történelméről az idegenvezető és a diákok tartottak ismertetőt. A koronázótemplomban a magyar vonatkozású történelmi személyekhez kapcsolódó helyeken kívül, a lengyel történelmi nagyságok sírhelyeit és azok lengyel történelemben betöltött szerepét ismerhettük meg. A vár megtekintését követően városi sétára indultunk: a posztócsarnokot, a főtéren található Mária templomot néztük meg. A templom magyar vonatkozása a híres oltárhoz kapcsolódik. Feltehetően Lőcsei Pál magyar festő (aki Wita Stwos, az oltárkészítő tanítványa volt) alkotása. A Jagelló Egyetem megtekintésével zártuk a napot. Sajnos, csak kívülről tudtuk megnézni, mert az ünnep miatt zárva volt. A vacsora után összegeztük az elmúlt három nap eseményeit. A diákok beszámoltak, hogy milyen új ismereteket szereztek a tantervi anyaghoz képest.

 

  1. nap: A krakkói Isteni Irgalmasság bazilikát 2002-ben II. János Pál pápa szentelt fel és az elsőként elkészült magyar kápolnában imádkoztunk. A templom történetét kísérőtanárunk előadásában ismerhettük meg, majd lengyel-magyar szentek és boldoggá avatottakat képeit láttuk a templomban. Útunk során megtekintettük Árva várát, meghallgattuk a történetét, majd a várban található kiállítási termeket látogattuk meg. Az elmúlt négy nap során megtekintett helyek emlékeit elevenítettük fel hazaérkezésig.

Köszönjük a támogatást, a sok finomságot a KOMETA 99 Élelmiszeripari Zrt-nek.

 

 

 

 

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MO
TU
WE
TH
FR
Szo
SU
29
30
1
2
3
4
5
Események május

1

No Events
Események május

3

Események május

4

No Events
Események május

5

No Events
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Események május

15

Események május

17

No Events
Események május

18

No Events
Események május

19

No Events
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Események május

28

No Events
Események május

30

Események május

31

No Events
Események június

2