NAGYBOLDOGASSZONY RÓMAI KATOLIKUS GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

Kirándulás híres elődeink nyomában Partiumban és Erdélyországban

2023. jún. 7. | 0 hozzászólás

HAT-KP-1-2022_1-000355

Kirándulás híres elődeink nyomában Partiumban és Erdélyországban

2023. május 12 – május 16.

 

1. nap: Pénteken kora reggel izgatottan indultunk az erdélyi kirándulásra. A buszon szinte senki sem volt álmos, mindenki figyelmesen nézelődött és beszélgetett. A határt átlépve, első megállónk Nagyvárad volt. Itt megnéztük a Kanonoksor épületét, majd bementünk a barokk stílusú csodaszép Székesegyházba. Útban Kolozsvár felé, elértük „Erdély kapuját”, a Királyhágót, ahol a szeles időjárás ellenére gyönyörködtünk a tájban. Finom vacsora után, késő este érkeztünk meg fáradtan Kolozsvárra, a szállásra.

 

2.nap: Hosszú séta után ízletes reggelivel vártak minket. Ezután Kolozsvár felfedezése volt a programunk. Kolozsvár főterén megcsodáltuk a gótikus stílusban épült Szent Mihály templomot. A templomban diáktársaink tartottak előadást az épület történetéről, majd ezután megnéztük a templom melletti Márton Áron katolikus erdélyi püspök szobrát. A főtéren elcsodálkoztunk a hatalmas szoborcsoport előtt, ami Mátyás királyt és Fekete Seregének hadvezéreit ábrázolta. Ez a szobor Kolozsvár egyik legfőbb jelképévé vált. Sétánk, Hunyadi Mátyás szülőházához vezetett, ahol szintén új ismereteket szerezhettünk. A Babes-Bolyai Tudományegyetemhez vezetett utunk, majd a Farkas utcai Református templomba is látogatást tettünk, ahol a református lelkész mesélt a templom történetéről, majd Zoli bácsi megszólaltatta a templom káprázatos orgonáját, amit nagy áhitattal hallgattunk meg. Város felfedezésének következő állomása a Szabók bástyája volt. Nevét a szabók céhéről kapta, amelynek feladata volt a bástya karbantartása és védelme. A maradék időnkben mindenki szabadon fedezhette fel a várost és vásárolni is volt időnk. Ebéd után izgatottan vártunk, hogy mehessünk már a kalandparkba, ami szintén Kolozsváron volt. Hatalmas élményben volt részünk a különböző nehézségű mászó- és kötélpályákon, ahol merészségünket és ügyességünket tehettük próbára. Fáradtan és megéhezve mentünk vacsorázni, utána jól esett a pihenés.

 

3.nap: Reggeli után Házsongárdi Temetőbe látogattunk el. Diákjaink felkészültek néhány neves ember életéről és munkásságáról. Hosszas keresgélés után megtaláltuk Kós Károly építész, Reményik Sándor és Dsida Jenő költők síremlékét. Diáktársunk előadásában érzelemdús verseket hallgathattunk meg. A temetőből utunk a kolozsvári Szent Mihály templomba vezetett, ahol misén vett részt csoportunk. A templomban alkalmunk nyílt megnézni egy elsőáldozási szertartást is. Szabadidős elfoglaltság után megebédeltünk, majd magunkhoz vettük csomagjainkat és elbúcsúztunk Kolozsvártól. Következő megállónk Torockó előtt a Tordai hasadék volt.  A szeszélyes időjárás miatt nem volt időnk végig menni a hasadékon. Izgalmas kaland volt a hatalmas sziklák tövében, a csörgedező patak mellett túrázni. Fegyelmezetten, libasorban haladtunk tanáraink után. Az idő már esteledett, mire Torockóra értünk. Torockó szépsége ámulatba ejtett minket. Torockó székelyek lakta falucska, a Székelykő hármas csúcsa alatt. Szállásunkat elfoglaltuk, majd házias jellegű vacsora után felderítettük a falucska kis utcáit. Majd fáradtan nyugovóra tértünk.

 

 

4.nap: Reggel látogatást tettünk a helyi Sebes Pál Általános Iskolába. Nagy izgalommal és kíváncsisággal vártuk a diákokkal való találkozót. A kislétszámú iskolában a diákok érdeklődően nézték végig műsorunkat. Zeneiskolás társaink is műsort adtak, majd közösen énekeltünk. A kosármeccs a helyi diákokkal fokozta az amúgy is jó hangulatot. Újabb izgalmas helyszínre indultunk a Tordai sóbányába. A sóbánya különleges látnivaló, amit nem mindennap láthatunk. A bányában ma már nem termelnek ki sót, de híres turisztikai látogatóhely. Délután fakultatív programként, csapatunk sportos része megmászta az igen magas Székelykövet. A hegyről káprázatos kilátás nyílt a falura és a környező vidékre. A hegymászással még nem ért véget a napunk, ellátogattunk a Kis-Szent Teréz Alapítványi Árvaházba. Az árvaház vezetője bemutatta nekünk az ott élő gyerekek mindennapjait. Tanáraink átadták ajándékainkat a gyerekeknek. Ezután megnézhettük az általuk gondozott telket, állatokat. Majd bemutattuk műsorunkat, amit az árvaház lakói kedvesen fogadtak. Vacsora után mindenki kapott egy kevés szabadidőt. Ezt követően a szálláshelyen jó hangulatú búcsúestet tartottunk, ahol egy kvíz keretében felidéztük az elmúlt napok eseményeit. Az estét vidám énekléssel zártuk.

 

5.nap: Csomagjainkat összeszedve elbúcsúztunk szállásadóinktól és elindultunk hazafelé. Útközben még két állomást ejtettünk útba: Gyulafehérvárt és Aradot. Gyulafehérvár gyönyörű gótikus Szent Mihály Székesegyháza, újabb ámulatba ejtett minket. A templomban koszorút helyeztünk el Hunyadi János és Márton Áron sírjánál. Ismét hosszú utazás után elértük Aradot, ahol fejet hajtottunk az aradi vértanúk előtt. Az emlékmű megkoszorúzása után indultunk el Magyarország felé. Fáradtan, de hatalmas élményekkel gazdagodva értünk haza késő esti órákban.

 

Könye Zsófia

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MO
TU
WE
TH
FR
Szo
SU
29
30
1
2
3
4
5
Események május

1

No Events
Események május

3

Események május

4

No Events
Események május

5

No Events
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Események május

15

Események május

17

No Events
Események május

18

No Events
Események május

19

No Events
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Események május

28

No Events
Események május

30

Események május

31

No Events
Események június

2