NAGYBOLDOGASSZONY RÓMAI KATOLIKUS GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

Kémia a tudomány szolgálatában

2023. márc. 13. | 0 hozzászólás

2023. március 13-án a Középiskolai MTA Alumni Program keretében „A kémia a tudományok szolgálatában” címmel iskolánkban előadást tartott Dr. Zrínyi Miklós professzor, a Semmelweis Egyetem és a Shaanxi University of Science and Technology munkatársa.
A Kaposvárról induló professzor előadásának első részében tanulmányairól, tudományos pályájának kezdeteiről beszélt, kiemelve egykori tanáraitól kapott inspirációt és segítséget. Megemlítette, hogy az élete első kémiajegyen nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, de hálás érte, mert fontos figyelmeztetés volt, és jó irányba lendítette tovább.
Az előadás második részében fő kutatási területeiről, a kolloidkémiáról, a nanorendszerek fizikai kémiájáról, valamint a polimergélek vizsgálatáról beszélt, illetve gyakorlati példákon keresztül mutatta be az új anyagok alkalmazási lehetőségeit.
Az előadás közben Zrínyi professzor bíztatta a fiatalokat, hogy mindig tanuljanak a kudarcaikból, azokat pozitív irányba fordítsák és haladjanak tovább a céljaik megvalósításában. Az előadás végén tanulói kérdések megválaszolására került sor, majd néhány biológia tagozatos tanuló maradt szűkkörű „szakmai megbeszélésre”.

 

Hogy tetszett az előadás: – diákok gondolatai:
„Kis városból is kikerülhetnek a Föld és az emberiség számára fontos tudósok.”
„Mágnesesség és annak fontossága.”
„Nagyon tetszett, hogy a professzor úr milyen csalódásokon ment keresztül és így lett sikeres és hát a szorgalma is becsülendő. Számomra nagyon érdekes volt és izgalmas, hogy megtudhattam életének néhány eseményét, meghatározó élményeit.”
„Érdekesnek találtam azt a folyadékot, amely mágnesezhető volt, valamint a magától levetkőző ruhát.”
„Az a folyadék volt számomra érdekes, amelyik mágnes hatására szilárddá alakult. Meglepett, hogy a professzor úr a hét egyik felét Erdélyben, másik felét Magyarországon tölti.”
„Az előadásban Zrínyi Miklós életét találtam a legérdekesebbnek. Plusz azt a folyadékot, amit mágnes segítségével szilárddá lehet változtatni.”
„Én felettébb érdekesnek találtam a Professzor úr nanokémia felé mutatott érdeklődését. Az előadás elgondolkodtató jellegű volt számomra, sok érdekességet tartalmazott.”
„Engem az élettörténetben a csalódások fontossága fogott meg. Ezen kívül a mesterséges izmokat nagyon érdekesnek találtam, szerintem nagyon sok lehetőség rejlik bennük.”

Fotók az előadásról

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MO
TU
WE
TH
FR
Szo
SU
29
30
1
2
3
4
5
Események május

1

No Events
Események május

3

Események május

4

No Events
Események május

5

No Events
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Események május

15

Események május

17

No Events
Események május

18

No Events
Események május

19

No Events
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Események május

28

No Events
Események május

30

Események május

31

No Events
Események június

2