NAGYBOLDOGASSZONY RÓMAI KATOLIKUS GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

Bonis Bona díjban részesült Szili Zoltán

2021. szept. 16. | 0 hozzászólás

Bonis Bona díjban részesült Szili Zoltán, a Kaposvári Egyházmegye zeneigazgatója

A bonis bona discere, azaz jótól jót tanulni – tartja a latin közmondás. Ennek szellemében 57 díjazott vehette át Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztertől és Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkártól a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjat a Budapest Music Centerben megrendezett gálán.

A Bonis Bona-díjakat azok a köznevelési intézménynél vagy civil szervezetnél dolgozó pedagógusok vehették át, akik legalább öt évre visszamenően tehetséggondozó munkát végeztek, jellemző rájuk az értékteremtő pedagógiai attitűd és a kötelezőnél többet tesznek tanítványaikért.

szilizoltan

Szili Zoltánnal, a Kaposvári Egyházmegye zeneigazgatójával és a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont ének-zene tanárával Turbéki Bernadett, a Somogyi Hírlap újságírója készített interjút:

– Titokban nevezték a Bonis Bona díj „C” kategóriájának elnyerésére, így hivatalosan is kiváló tehetségsegítő lett.

– Az hamar kiderült, hogy neveztek a díjra, de máig nem vagyok biztos benne, hogy kik. Egy e –mailben értesítettek róla, és arra kértek, hogy írjam le egy oldalban, milyen tehetségsegítő munkát végzek – mesélte Szili Zoltán az elismeréssel kapcsolatos élményeit. Mindig is szerepelt célkitűzései között, hogy az egyházi zenét közel vigye a fiatalokhoz. Tizenkilenc éves korától egyházzenei táborokat szervezett középiskolásoknak, amelyeknek nagy sikerük volt: a résztvevők közül többen mentek zenei pályára, néhányan még kántornak is. Huszonegy éves volt, amikor tanítani kezdett a katolikusban. A kórusmuzsika a szíve csücske.

– Az ifjúsági vegyeskarral rendszeres szereplői voltunk az Éneklő Ifjúság, a Keszthelyi Helikon kórusversenyeinek. 2000-ben Linzből, a Kórusolimpiáról bronz minősítéssel térhettünk haza. Belgiumba és Németországba pedig már turnéra mentünk – sorolta Szili Zoltán, akinek több növendéke is zenei pályát választott a gimnázium után. Velük a felvételi előtt külön foglalkozott.

– A ballagó diákok úgy jellemeztek műsorukban, hogy én vagyok az a tanár, aki az egyházzene „szerelmese”. Azt nem tudom, ki mennyire szerette meg általam a műfajt, de igyekszem, hogy segitsek nekik megtalálni benne a szépséget. A napi médiában ránk ömlesztett zenéből ha csak egy órára kiszakadnak az egyházzene világába, már jobbanT érezhetik magukat, hiszen lélekemelő hatása van. Többen is vannak, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Van, aki énektanár lett, vagy kántor, de régi kórustag is jött vissza az iskolába más területre dolgozni, így már kollégák vagyunk. Az egyházzenei tábor is kinevelt néhány kántort-mondta Szili Zoltán, aki a kaposvári székesegyház kántora is. A székesegyház énekkarát egészen a „fesztiválkórus” minősítésig vezényelte. Idén két növendéke is felvételizett a zeneakadémiára, ám az eredményre a ponthatárok ismertetéséig még várniuk kell. Szili Zoltán is egyelőre csak vár, a megítélt díjat ugyanis szeptemberben veheti majd át Budapesten.

2013-óta lehet „Jótól jót tanulni”

„Bonis bona discere”, a latin mondat magyarul annyit tesz, hogy „Jótól jót tanulni”. 2013-óta díjazzák a tehetségek fejlődéséért és érvényesüléséért dolgozó pedagógusokat a Nemzeti Tehetség Program jóvoltából. Több kategóriában jelölhetők a szakemberek, akik végül a Kiváló tehetséggondozó, s Kiváló tehetségfejlesztő, vagy a Kiváló tehetségsegítő elismerésben részesülhetnek.

Forrás:
kaposvar.egyhazmegye.hu
magyarkurir.hu

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MO
TU
WE
TH
FR
Szo
SU
29
30
1
2
3
4
5
Események május

1

No Events
Események május

3

Események május

4

No Events
Események május

5

No Events
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Események május

15

Események május

17

No Events
Események május

18

No Events
Események május

19

No Events
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Események május

28

No Events
Események május

30

Események május

31

No Events
Események június

2