NAGYBOLDOGASSZONY RÓMAI KATOLIKUS GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

„Az árgyélus kismadár” Népi Kavalkád

2022. nov. 11. | 0 hozzászólás

„Az árgyélus kismadár” Népi Kavalkád 

Néphagyományok napja – 2022. 11. 08.

 

Iskolánk alsós és 5. osztályos tanulói, 2022. november 8-án, kedden reggel táska nélkül érkeztek iskolába, sokan népviseletben, vagy népi jellegű ruhában, kiegészítőkkel,
hiszen egy tematikus nap keretében interaktív Népi Kavalkádon vehettek

 részt. Az egész napos rendezvény célja néphagyományaink felelevenítése, élővé tétele volt, hisz azokat nem ápolni és őrizni kell, hanem megélni. A rendezvény címadó dala „Az árgyélus kismadár”, aki több eseményen is felbukkant a nap során, éneklésben, feladatokban. A régmúlt időket színes, játékos, látványos módon szerettük volna megidézni. Így 10 próbatételt kellett teljesíteni a tantermekben, melyeken például ismert népdalokat folytattak kezdősoruk alapján, népmeséket jelenítettek meg rejtvény és puzzle formájában, népi hangszereket ismertek fel tanulóink hangszeres bemutatása és hangjuk alapján. Aztán többféle népi játékot is kipróbálhattak, valamint a somogyi népviseletet láthattak élőben, viseletbe öltözött társaikon, majd TOTÓ-t töltöttek ki. A hagyományok közül a Márton napi szokásokkal ismerkedtek meg, hisz ez a legközelebbi, és egy népdalos szabadulószobából kellett kijutniuk 4 küldetés teljesítésével. Végül a hitélettel, templomokkal kapcsolatban kaptak interaktív feladatokat, valamint kedvelt népdalokra egyszerű tánc-koreográfiát tanultak néptáncos tanulóink segítségével. Az állomások teljesítést lepecsételt menetlevelekkel bizonyíthatták. A próbák során összefonódott a múlt és jelen világa. Ötvöződött az egyszerűség a modern technikával, őseink élete a mi életünkkel.A nap során az összes résztvevő összegyűlt a tornateremben, hogy az igazgatóhelyettesünk rövid köszöntője után meghallgassák zeneiskolás társaik és az iskola kórusának koncertjét, melyen népdalokat, népdalfeldolgozásokat mutattak be szólóban, duóban, duettben, zongora, vagy gitárkísérettel 8 féle hangszer megszólalásában. A hangversenyt keretbe foglalta majd 300 gyerek közös ritmuskíséretes, vidám népdaléneklése. Ezek után következett az előzetes feladatként kapott rajz- és meseírópályázat eredményhirdetése. Az okleveleket és az ajándékokat az Igazgatóúrtól vehették át a díjazottak. Nagyszámú ötletes, igényes pályamű érkezett be, melyek az iskola folyosóján kiállításra kerültek, hogy mindenki szemügyre vehesse. Majd alsós tanulóink kis csoportja mutatkozott be rövid néptánc produkcióval, ezzel felvezetve és megteremtve a hangulatot a záró, közös táncház-programhoz. A légkör pillanatok alatt felforrósodott (szó szerint és képletesen is), hiszen az ötletes táncoktató alaposan megizzasztott bennünket. Együtt ropta tanár és diák, hallgatóság és szereplő, kicsi és nagy, egy nagyon vidám, felszabadult össztáncban-összhangban.

Az esemény fő szervezői Kalocsainé Pintér Mónika, Fajtainé Magyarica Irén, Bogáthy Gábor voltak. A programok megvalósításában részt vettek az alsós kollégák, 5-es osztályfőnökök és a zeneiskolai tanárok. Találkozzunk 2023-ban újra!

 

Kalocsainé Pintér Mónika

Fényképek itt megtekinthetőek!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MO
TU
WE
TH
FR
Szo
SU
29
30
1
2
3
4
5
Események május

1

No Events
Események május

3

Események május

4

No Events
Események május

5

No Events
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Események május

15

Események május

17

No Events
Események május

18

No Events
Események május

19

No Events
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Események május

28

No Events
Események május

30

Események május

31

No Events
Események június

2